Fiberuppdatering februari 2018

Nu händer det lite smått och gott på fiberfronten. Jag förstår att alla sitter något otåligt därhemma i stugorna. Själv har jag varit oroligig för vår gamla kopparkabel som när som helst slits ner av ett snötungt träd.

”…hela fibernätet skall vara färdigbyggt till juni 2018.”

På fibertillalla.se kan man för vårt område (Frostavallen) läsa att hela fibernätet ska stå klart i juni månad (se bild). Det har nu kommit preliminär information till fiber ambassadörerna om sk installationsstart 2018-07-01. Huruvuida det gäller för vårt område eller för Höör, Hörby och Eslöv gemensamt framgår inte heller.

Det är positivt att man (om så ytterst preliminärt) har ett datum för installationsstart. Men det är ocskå märkligt att det datumet (180701) ligger efter målsättningen att ha byggt färdigt till juni 2018.

Vad säger avtalet?

Vad jag lyckas läsa ur avtalet specificeras ingen tid när uttbyggnaden ska vara genomförd (punkt 4.3 Allmänna vilkor fiberanslutning). Det står bara att avtalet gäller i två år från undertecknandet (punkten 3.3).

Statlig garanti till uppkoppling över 10 Mbit/s

Regeringen meddelar i ett pressmeddelande att man prioriterar utbyggnaden av internetinfrastrukturen.

”– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt.” Citat från pressmeddelande 180119

Kanske betyder det att vi kan reducera våra anslutningsavgifter betydligt. Den nya förordningen träder ikraft 1 mars 2018. Fibergruppen följer såklart utvecklingen här.

Som vanligt uppmuntarar jag er att kommentera , länka och föra samtalet vidare  vid brevlådor och middagsbord. Vi förbereder oss för uppkoppling!

Jularps fiber, via Sven

4 tankar om “Fiberuppdatering februari 2018

  1. Det är ju helt förvirrad information dom skickar ut. Antingen är start datum fel eller så är färdigställandet 2019 inte 2018 Har inte hört från dom om markavtal än då dom lär vilja gräva i vår väg.. Det lär gå undan att installera om dom nu skall dra en skåra i backen och inte gräva.ifall det nu inte är gott om sten. Angående avgiften så kanske skulle vara lite förberedda för vad som gäller . Någon som har kontakt med killen som jobbade på kommunen finns han kvar så borde han veta vad för pengar vi pratar om från staten? Det är ju lite skillnad på 5000 och 20000 kr. ! Kontrakten är inte dom redan körda dom ? färdigställande 2017 är det i iallafall inte fråga om längre.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s